Marinády
Kuřecí prsíčka a la Karen
1/8 litru citronové šťávy, 5 lžic hořčice, 1lžíce sojové omáčky, 3lžíce oleje, 3 stroužky česneku, pepř
Kuřecí prsíčka naklepeme a na hodinu – dvě naložíme do marinády, osušíme a grilujeme.
Pivní marináda
1/2 l piva, 3 lžíce cukru, 2 lžíce worcesteru, 1 lžíce nasekané cibule, 1 lžíce hořčice, sůl
Vše smíchejte, maso marinujte 12 až 24 hodin v lednici. Před grilováním nechte okapat.
Hovězí nebo vepřové a la Karenina maminka
3/4 šálku oleje, 1/4 šálku sojové omáčky, 1/4 šálku medu, 2 lžíce octa, 2 lžíce nakrájené cibule, 2 stroužky česneku, 1,5 lžičky čerstvého zázvoru
Plátky zadního hovězího masa nebo roštěné naložíme do marinády na 1 – 2 dny, vepřové kotlety stačí marinovat jen několik hodin.
Suché směsi
Směs na bifteky (steaky)
3 lžíce pepře, 4 lžíce petrželky, 2 stroužky rozdrceného nebo 1 lžíce suchého česneku, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce cayenského pepře, 1 lžíce nadrobno nasekané nebo 1 lžička sušené cibule
Smíchejte vše a vtírejte asi 1 lžičku na 1 steak.
Suchá směs na žebírka
1/4 hrnku hnědého cukru, 1/4 hrnku sladké papriky, 3 lžíce pepře, 4 lžíce soli, 2 lžíce rozdrceného nebo 1 lžíce cibulového prášku, 2 lžičky celerového semínka, 1 lžička cayenského pepře
Všechny ingredience smíchejte. Použijte 3 lžíce na kilo masa (nemusí být pouze na žebírka).
Omáčky
Základní barbecue omáčka
1 rajský protlak, 3 lžíce hořčice, 1 rozsekaná cibule, 2 stroužky rozsekaného česneku, 0,5 l vody, 0,25 l octa, 100 g cukru, 100 g másla, 3 lžíce sladké papriky, 3 hřebíčky, 2 lžičky pepře, 2 lžičky soli
Zvolna vařte 1 hodinu, sceďte a použijte, nebo uschovejte v lednici.
Omáčka tisíce ostrovů
3/4 hrnku majonézy, 1 lžíce najemno posekané okurky, 2 lžíce chilli omáčky, 2 lžíce najemno rozsekané zelené papriky, 2 lžíce najemno rozsekané cibule, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička cukru, 1/2 lžičky worcesteru, 1 natvrdo uvařené, rozsekané vejce
Vše dobře promícháme, vejce až naposled. Výborné na zeleninové saláty.
Saláty
Šopský salát
1 větší rajče, 1 paprika, 1/2 salátové okurky, cibule, balkánský sýr (nebo jiný podobného typu), olej, ocet, sůl
Vše se nakrájí a smíchá s olejem, solí a octem. Vše dáme do lednice odležet a před podáváním postrouháme sýrem.
Zelný salát
1 velká hlávka zelí, dobře očištěná a nakrájená na nudličky, 3 středně velké mrkve, 1 najemno rozsekaná paprika, 1 menší nadrobno nasekaná cibule, 250 g majonézy, 5 lžic cukru, 2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce hořčice (výborná je ostrá francouzská), 1 lžíce celerového semínka, 1 lžička soli, pepř
Vše dobře smícháme a necháme alespoň 5 hodin uležet.
Salát Caesar
2 velké, oprané a osušené hlávky salátu, 4 stroužky česneku, 4 žloutky, 2 ančovičky, 1 lžíce hořčice (nejlépe dijonské), šťáva ze citronů, 1 malý hrnek olivového oleje, sůl, nahrubo mletý černý pepř, 100 g mletého parmazánu, 350 g krutonů do salátu
Dřevěnou mísu na salát vytřeme česnekem, zbytek stroužků jemně utřeme. Do mísy dáme žloutky, ančovičky a hořčici a dobře rozetřeme. Vmícháme citronovou šťávu a opět dobře rozmícháme. Potom zvolna vmícháme olivový olej, osolíme a opepříme. Listy salátu natrháme. Přidáme do mísy a dobře promícháme. Posypeme čerstvě nastrouhaným parmazánem, vhodíme krutony, vše znovu promícháme a ihned servírujeme.
Přílohy k masu
Grilované cukety
3 velké cukety nakrájené napříč na centimetrové plátky, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžičky oregana, 2 rozdrcené stroužky česneku, 1/4 lžičky rozmarýnu, sůl a pepř
Cuketu potřeme olejem a česnekem, osolíme, poprášíme kořením. Grilujeme až jsou cukety měkké – asi 4 minuty po každé straně.
Grilovaná rajská jablka
Rajská jablka nařízneme křížem, do kterého vložíme kousek másla, posypeme bylinkami, zabalíme do alobalu a grilujeme 10 minut.
Grilovaná kukuřice
mladé kukuřice, olej, koření, máslo
Očištěnou mladou kukuřici potřeme olejem, posypeme kořením a rožníme asi 25 minut. Během grilování 2x obrátíme, ale již nemastíme. Hotové pokapeme rozpuštěným máslem a podáváme.
Brambory pečené v alobalu
Brambory zabalíme do alobalu a pečeme asi 30 minut. Ještě horké je plníme ochuceným máslem nebo studenou omáčkou.
|