www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2005
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Zákon o ochraně
spotřebitele

*Bylinkářská poradna
*Vyrobeno v českém ráji
*Cesta na sever
*I sever má co nabídnout
*Historie spotřebních
družstev

*Dobré sémě vždycky
vzejde

*Návrat ke kořenům
*Grilovací recepty
*Grilovací desatero
*Grilovací slovníček
*Jak co grilovat
*Lunární kalendář na
červen

*Letní alergie
*Lunární kalendář na
červenec

*Omáčky studené i teplé
*Lunární kalendář na
srpen

*Zdeněk Troška nemá rád
škraloupy

*Ovocné a zeleninové
nápoje

*Brokolice
*Maliny

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Letní alergie
Příroda je vlastně pěkně záludná – zatímco s příchodem teplých dnů po zimě pookřeje, mezi lidmi jsou tací - a je jich bohužel čím dál víc - kteří se jarními a letními měsíci doslova prokýchají a prokašlou: alergici.

luční květy

"Pylová sezóna začíná podle počasí koncem ledna nebo února a trvá do října, nebo dokonce začátku listopadu, dokud jsou teplé a slunné dny. Málokdo si uvědomuje, že vlastně zbývá v roce jen velmi krátké období, kdy se ve vzduchu žádné pyly nevyskytují," říká alergoložka MUDr. Ester Seberová. "V našich zeměpisných podmínkách jsou podle období výskytu pro alergiky nejzávažnější tři skupiny pylů. Nejdříve nastupují pyly jarních dřevin, jejichž představiteli jsou především bříza, habr, líska, olše, topol nebo jasan. Kvetou přibližně současně od prvních teplých dnů a ve vzduchu je nacházíme do konce května."

Na stromy navazují pyly trav. Trávy kvetou většinou od poloviny května do konce července, ve vyšších polohách působí potíže až do konce léta. "Ve druhé polovině léta alergiky sužují více pyly různých plevelů, mezi nimi např. jitrocel, šťovík, merlík, zlatobýl, či kopřiva a mnoho dalších," pokračuje MUDr. Seberová.

Časově jako poslední se objevuje koncem srpna a v září skupina podzimních pylů. Jejich nejvýznamnějším zástupcem u nás je pelyněk.

Jaké jsou příznaky pylové alergie? MUDr. Ester Seberová popisuje, že "klasické pylové potíže jsou náhle vzniklá rýma, většinou vodnatá, provázená záchvaty kýchání a svěděním sliznic. Bývá postižena i oční spojivka – alergický zánět se projevuje svěděním, slzením, zarudnutím až otokem očí. Lidé, kteří jsou přecitlivělí na pyly, mohou však mít i celou řadu jiných obtíží. Přibližně třetina pacientů má zároveň s rýmou také projevy na dolních dýchacích cestách, tedy příznaky bronchiálního astmatu. Ty se projevují buď jako dráždivý kašel, nebo pocity dušnosti, které se dostavují nejčastěji při sportování v přírodě, spojeném s intenzivní inhalací pylových zrn, ale i v klidu v noci."

jahody

Intenzivní potíže mívají děti, snad i proto, že se více pohybují venku. Nezřídka se u nich setkáváme s celkovou nevůlí, bolestmi hlavy, únavou, nesoustředěností a nespavostí, výjimečně i zvýšenou teplotou. Přímý kontakt s pylem může vyvolat i kožní reakci v podobě svědivé vyrážky.

Alergiků bohužel přibývá a v moderním světě přibývá i mnoho rizik, která vyvolávají alergické reakce nebo jejich průběh podporují. Lékařská věda zatím nepokročila natolik, aby tomu dokázala zabránit. Naštěstí existuje široká škála léků a léčebných režimů, které alergické příznaky zmírňují. Pro pylového alergika je nejdůležitější znát spektrum pylů, na které je přecitlivělý, a pak s pomocí pylového zpravodajství (dostupného v tisku, televizi nebo rozhlase) přizpůsobit své aktivity a léčbu momentálnímu výskytu pylů. Mnohdy tak může předejít zbytečným komplikacím.

luční květy

Přátelé, které nevidíme: Vitaminy skupiny B
Vitaminů skupiny B je mnoho. Všechny, s výjimkou vitaminu B12, jsou rozpustné ve vodě a působí již ve velmi malých dávkách. Jsou nezbytné především pro náš nervový systém.

Vitamin B1 (thiamin) podporuje chuť k jídlu a dobré trávení. Zvýšený přísun vitaminu B1 by měli mít děti, staří lidé, těhotné a kojící ženy. Důsledky nedostatku thiaminu jsou zejména: "krátká paměť", nespavost, neschopnost koncentrace, nejistota, změny krevního tlaku, "slabý žaludek", deprese, melancholie atd. Nejdostupnějšími zdroji vitaminu B1 jsou pivovarské droždí, otruby, játra, ovesné vločky, neloupaná rýže, vlašské ořechy, pohanka, chřest, černý chléb či pšeničné klíčky. Také brambory a fazole obsahují velké množství tohoto vitaminu.

Vitamin B2 (riboflavin) pomáhá spalovat cukry, upravuje energetické mechanismy. Jeho nedostatek se projevuje drobnými paprskovitými vráskami nad ústy, pálením či suchem v očích, loupáním koutků nosu, uší a čela, zvýšenou mastivostí vlasů, červenáním očních víček. Na zvýšený přísun by neměly zapomínat těhotné a kojící ženy. Vitamin B2 se nalézá ve většině potravin živočišného a rostlinného původu. Nejlepšími zdroji jsou mléko, sýry a maso. Dalším hodnotným zdrojem je rovněž několik druhů zeleniny, např. brokolice, chřest, špenát. Riboflavin je likvidován antibiotiky, utišujícími léky a hormonální antikoncepcí.

jahody

Vitamin B3 (niacin) je známý také jako vitamin PP nebo kyselina nikotinová. Je nezbytný pro správnou funkci mozku, pomáhá likvidovat složky cholesterolu a tuků v krevním oběhu a zmírňuje arthretické projevy. Nedostatek niacinu se v běžných podmínkách nejčastěji projevuje nespavostí, roztěkaností, nesoustředěností. Zdrojem vitaminu B3 jsou maso, slunečnicová semena, arašídy, černý chléb, luštěniny a pochopitelně pivovarské droždí.

Vitamin B6 (pyridoxin) se podílí na mnoha mechanických reakcích organismu, je součástí enzymů a hraje významnou roli v metabolismu tuků a bílkovin. Zvýšené dávky pyridoxinu nepochybně ocení ženy užívající hormonální preparáty či antikoncepční pilulky, těhotné, všichni, kdo užívají steroidy (např. kortizon), a osoby, které se marně snaží zhubnout. Pomáhá též při akné a ledvinových kamenech. Jako všechny vitaminy skupiny B najdeme pyridoxin především v droždí, játrech, pšeničných klíčcích a černém chlebu. Významným a opomíjeným zdrojem je melasa, která obsahuje kromě vitaminu B6 také mnoho dalších cenných vitaminů a minerálů. Vhodným zdrojem jsou též banány, brambory, ořechy, slunečnicová semena, pohanka, otruby, hrubá žitná mouka, kuřata a ryby.

Vitamin B12 (kobalamin) je osvědčeným lékem proti anémii. Hraje též důležitou úlohu v regulaci a správné funkci nervové soustavy a tím ovlivňuje veškeré funkce organismu. Nejlepším zdrojem vitaminu B12 jsou hovězí a telecí játra a droždí.

luční květy

Kyselina pantotenová prodlužuje lidský život, léčí některé alergie, pomáhá růstu vlasů atd. Více by ji měly užívat osoby trpící zažívajícími potížemi, těžce pracující, po operacích, úrazech, opařeninách, infekčních chorobách. Nejbohatšími zdroji jsou droždí, játra, tmavé maso krocana a maso kuřat, vejce, otruby, plné zrno a ovesné vločky.

Biotin - vitamin H je nezbytný pro dobrý stav pokožky. Nedostatek biotinu brzdí růst a vývoj dětí, snižuje odolnost vůči chorobám. Potřeba vitaminu H roste při opařeninách. Nejvíce biotinu poskytují játra, čokoláda, květák, houby, hrách apod.

(koř)


cara
© 2001 - 2005 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2005

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2005
1/2005

Zákaznický magazín 4/2004
4/2004