www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2005
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Zákon o ochraně
spotřebitele

*Bylinkářská poradna
*Vyrobeno v českém ráji
*Cesta na sever
*I sever má co nabídnout
*Historie spotřebních
družstev

*Dobré sémě vždycky
vzejde

*Návrat ke kořenům
*Grilovací recepty
*Grilovací desatero
*Grilovací slovníček
*Jak co grilovat
*Lunární kalendář na
červen

*Letní alergie
*Lunární kalendář na
červenec

*Omáčky studené i teplé
*Lunární kalendář na
srpen

*Zdeněk Troška nemá rád
škraloupy

*Ovocné a zeleninové
nápoje

*Brokolice
*Maliny

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Maliny – pomáhají při očních
 onemocněních a krvácení z nosu
ÚČINNÉ LÁTKY: Vitamin A obsažený v malinách se využívá při nedostatečné ostrosti vidění a šerosleposti. Vysoká koncentrace rutinu zpevňuje cévní stěny očí a zlepšuje přísun živin. Maliny jsou také bohaté na vitamin C, jenž zastavuje krvácení v celém těle. Toto ovoce dále odvodňuje organismus a čistí střeva, pomáhá při nemocech ledvin a močového měchýře. V neposlední řadě obsahuje biotin neboli vitamin krásy, který je důležitý pro lesklé a pevné vlasy i nehty a pevnou a pružnou kůži.

maliny

NÁKUP: Během sezony nalezneme vedle tuzemských malin v obchodech i maliny z dovozu. Jsou však velmi choulostivé – snadno zvlhnou a plesniví. Dbáme na to, abychom nekupovali plody přezrálé, mokré a zapařené.

UCHOVÁNÍ: Pečlivě plody přebereme (opereme jen tehdy, když jsou znečištěné). Nikdy neskladujeme, ale naopak co nejrychleji zpracujeme.

POUŽITÍ V KUCHYNI: Maliny jsou nejlepší čerstvé a konzumované hned po natrhání – se smetanou, v pudinkovém poháru nebo třeba dezertech. Pro připamatování jejich chuti a aroma až do zimy, je však můžeme rovněž konzervovat – vaříme z nich džem, marmeládu, sirup, kompot, ale i víno nebo pálenku. Kromě toho maliny sušíme a zmrazujeme.


cara
© 2001 - 2005 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2005

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2005
1/2005

Zákaznický magazín 4/2004
4/2004