www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 2/2005
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Zákon o ochraně
spotřebitele

*Bylinkářská poradna
*Vyrobeno v českém ráji
*Cesta na sever
*I sever má co nabídnout
*Historie spotřebních
družstev

*Dobré sémě vždycky
vzejde

*Návrat ke kořenům
*Grilovací recepty
*Grilovací desatero
*Grilovací slovníček
*Jak co grilovat
*Lunární kalendář na
červen

*Letní alergie
*Lunární kalendář na
červenec

*Omáčky studené i teplé
*Lunární kalendář na
srpen

*Zdeněk Troška nemá rád
škraloupy

*Ovocné a zeleninové
nápoje

*Brokolice
*Maliny

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Omáčky studené i teplé
 aneb Svíčková jako od maminky
Když byli naši synové malí, před návratem z tábora, z vodácké výpravy nebo pobytu u tetičky posílali pohled s přáním: "A uvař mi koprovku, rajskou, houbovku..." I teď v dospělém věku se před návštěvou domova radují, že bude svíčková, kuře na paprice... Ne že by jim nechutnaly nejrůznější světové kuchyně, ale omáčka je omáčka!

omáčky

Připravit dobrou, chuťově zajímavou omáčku není jen tak. Konečná chuť hodně závisí na zkušenosti těch, kteří omáčku připravují, ale i na zvyklostech rodiny. Někde dělají rajskou hustější, jinde řidší, jedni ji rádi do sladka, jiní do kysela, v některé rodině do svíčkové přidávají ocet, jinde citron...

Omáčky zahušťujeme buď světlou, nebo tmavou jíškou, nikdy však příliš upraženou, neboť je pak těžko stravitelná. Na její přípravu proto používáme hlubší nádobu se silnějším dnem, nebo kvalitní hlubší teflonovou pánev, v níž se jíška tak snadno nepřipaluje. Množství tuku volíme podle druhu pokrmu - obvykle to bývá stejné množství tuku na stejné množství mouky. Tuk musí chuťově odpovídat druhu připravované omáčky. Na jemné smetanové nebo zeleninové se doporučuje máslo nebo kvalitní rostlinný tuk, do masitých někdy sádlo, speciální omáčky vyžadují olej. Postupujeme tak, že napřed necháme rozpustit nebo nahřát tuk, pak vsypeme mouku a za stálého míchání vařečkou necháme zvolna mouku zabarvit na žádaný odstín: to je na světlou omáčku dožluta, na tmavší dorůžova.

Jíšku ředíme postupně. Nejdříve ji zředíme na hladkou kaši, do ní pomalu přiléváme za stálého míchání další tekutinu. Na ředění jíšky používáme vodu, mléko nebo masové vývary. Na správném zředění jíšky závisí, jak bude jemná a hladká. Pro jistotu raději odstavíme jíšku z ohně, ředíme ji chladnou tekutinou a pilně mícháme. Dobrou práci nám přitom udělá elektrický ponorný mixér.

Hotové jíšky Knorr

Jíšku musíme v omáčce zvolna a důkladně provařit, jinak zůstává pachuť po syrové mouce. Čím hladší mouka, tím bude omáčka jemnější, ovšem jíšky z polohrubé, nebo dokonce hrubé mouky se snáze ředí, nedělají takové žmolky.

Peripetiím s přípravou jíšky se ale můžeme elegantně vyhnout použitím hotové jíšky, kterou lze koupit v obchodě. Nejprodávanější značkou hotových jíšek je Knorr, který nabízí dvě varianty hotových jíšek. Hotová jíška světlá se nejlépe hodí k zahuštění světlých omáček, polévek a dušené zeleniny. Druhou variantou je hotová jíška tmavá, kterou nejvíce oceníme při zahušťování gulášů a tmavých omáček a polévek. Obě varianty se vyrábějí ze stejných surovin jako domácí jíška pšeničná mouka a tuk, tmavá jíška je dobarvena karamelem). Na rozdíl od domácí jíšky se ale Knorr hotová jíška perfektně rozpouští, a proto vždy zahustí dokonale a bez hrudek. Její použití je velmi jednoduché a rychlé - vsypeme ji do vroucí tekutiny nebo přisypeme k zelenině, zamícháme a asi 1 minutu povaříme. Pokud si přejeme pokrm hustší, jednoduše dosypeme potřebné množství.

omáčky

Pestrost a chuť samozřejmě dodá omáčkám koření. Používáme nejrůznější druhy koření, jako je v první řadě pepř, sladká paprika, kmín, nové koření, jalovec, bobkový list, majoránka a podobně. Kdo zvládne základní zákonitosti vaření, by se však neměl bát experimentovat a do některých omáček přidat dosud nezvyklé koření nebo směs, zdánlivě mdlé chuti dodá pikantnost. Někdy omáčku vylepšíme zeleným kořením, jako je pažitka, petrželka, kopr i jiné byliny, kečupem, sójovou omáčkou nebo worcesterem.

Nemusíme vařit pouze omáčky s jíškou, můžeme je zahustit i moukou rozkvedlanou ve vývaru či mléce. Výborná je pro takový případ na tmavé omáčky špaldová mouka. Poslouží nám i bramborový nebo kukuřičný škrob nebo chleba, který namočíme, vymačkáme a pak protlačíme sítem nebo rozmixujeme. Dobrou službu udělá i rozmixovaná zelenina.

omáčky Knorr

Příprava poctivé české omáčky, jako je svíčková nebo rajská, zabere hodně času. Co dělat, když máme velikou chuť na omáčku a času se nám nedostává? Jsou dvě možnosti. Buď se vzdáme myšlenky na výbornou svíčkovou a uvaříme něco jiného, anebo si vezmeme do kuchyně pomocníka ve formě dehydratovaného základu na omáčku, který nám pomůže vmžiku připravit neodolatelné jídlo. Na trhu je k dostání hned několik různých druhů. Například již zmíněná značka Knorr nabízí vynikající tři varianty základů na omáčky. Vybírat můžeme z Knorr svíčkové omáčky, k jejíž přípravě budeme potřebovat už jen trochu smetany a vody. Zjemnit ji můžeme například kysanou smetanou. Knorr má ve svém sortimentu také klasickou rajskou omáčku a omáčku ke špagetám, která nabízí mnoho způsobů k různým obměnám. Stačí přidat například strouhaný sýr, nejlépe parmazán, anebo mleté maso a chutné recepty jsou na světě!

Teplé omáčky podávané s různými druhy masa, drůbeží, vejci a zeleninou patřily donedávna mezi nejobvyklejší pokrmy. Dnes si stále větší oblibu získávají studené omáčky a zálivky, jimiž se ochucují pokrmy z ryb, drůbeže, vajec, zeleninové saláty apod. Často jsou velmi jednoduché, proto je teď v letních měsících oceníme dvakrát. Jednak nemusíme trávit v kuchyni čas, který můžeme věnovat venkovním aktivitám, a jednak příjemně osvěží.

Tento článek vznikl ve spolupráci se značkou Knorr
logo Knorr

Kuřecí stehna na černém pivu
4 kuřecí stehna, 2 větší cibule, 250 ml černého piva, Rama Culinesse, 1/2 sáčku Knorr marinády Pepř & hořčice, olivový olej, Knorr Hotová jíška tmavá

kuřecí stehna na černém pivu

Kuřecí stehna omyjeme, osušíme a po všech stranách potřeme Knorr marinádou, kterou připravíme podle návodu na obalu. Maso necháme 30 minut ležet. Nahrubo nakrájenou cibulí vyložíme pekáček, který předem vymažeme Ramou Culinesse. Na vrstvu cibule narovnáme marinovaná kuřecí stehna. Pokud nám marináda zbude, přidáme ji do pekáčku. Maso podlijeme černým pivem a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme za častého polévání výpekem asi 45 - 50 minut při teplotě 200°C. Po dopečení maso vyjmeme a výpek zahustíme podle potřeby Knorr Hotovou jíškou. Pak maso opět vložíme do pekáčku a prohřejeme. Vhodnou přílohou jsou například americké brambory nebo bramborová kaše.


cara
© 2001 - 2005 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 2/2005

 Starší vydání
Zákaznický magazín 1/2005
1/2005

Zákaznický magazín 4/2004
4/2004