Při této metodě je připravovaný pokrm při zavřeném poklopu ze všech stran rovnoměrně zahříván. Rozpálený kotel a poklop za pomocí cirkulujícího horkého vzduchu zabezpečuje, aby zejména velké kusy masa byly dokonale propečeny.
PŘÍMÉ GRILOVÁNÍ
Je vhodnější pro rychlou přípravu jídel (jsou hotová do 25 minut), kdy uhlí rozprostřeme po celé ploše spodního roštu. Jídlo zbytečně často neobracíme, stačí jen jednou (v polovině času potřebného k upečení), aby se obě strany intenzivně vystavily tepelnému sálání. Tato metoda je vhodná především pro grilování uzenin, steaků, kotlet, klobás, ryb apod.
PEČENÍ NA FÓLII/ALOBALU
Pokud připravujeme malé kousky, jež by mohly proklouznout mezi tyčkami grilovací mřížky, nebo pokud připravujeme marinovaná či tučná masa, je třeba mřížku předem pokrýt fólií. Okraj fólie přitom lehce zvedneme, abychom zachytili unikající šťávu.
PEČENÍ VE FÓLII/ ALOBALU
Hodí se především pro přípravu ryb, zeleniny nebo brambor. Pokrm do fólie před grilováním pečlivě zabalíme.
ROŽNĚNÍ
Tato metoda je běžná pro přípravu kuřat nebo malých pečínek. Předtím než nabodneme drůbež na grilovací rožeň, připevníme křídla a nohy tak, aby se nedotýkaly mřížky s lávovými kameny. Běžný grilovací rošt odstraníme. Výhodou je, že můžeme grilovat až tři kuřata nebo pečeně najednou.