www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 1/2004
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Chemické ošetření
citrusových plodů

*Ostrovní kuchyně Velké
Británie

*Recepty naší anglické
tety

*Deštníky v Anglii
*Lunární kalendář Krásné
paní - březen

*Vajíčka nejen
o Velikonocích

*Lunární kalendář Krásné
paní - duben

*Špenát a kopřiva
*Lunární kalendář Krásné
paní - květen

*Blanka Bohdanová: Život
bez hořkosti

*Jaro na zahrádce
*Vyrábíme vodní mlýnek
*Óda na utopence
*Pěstujeme citrusy
*Elixír zdraví
a dlouhověkosti

*Palačinky a omelety
*Jahody
*Pórek
*Horoskopy Ivany Reginy
Sádlové

*Dětský koutek

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Ostrovní kuchyně Velké Británie
Anglická, skotská i velšská kuchyně je nápaditá, rozmanitá a jedním slovem vynikající. Ve Velké Británii najdeme vše, po čem toužíme - ať se jedná o restaurace, které se specializují na typicky anglická jídla, nebo dáváme přednost spíše kuchyni mezinárodní. Každý region má samozřejmě vlastní speciality a odlišnosti, ale všude se setkáme s pravým anglickým rostbífem, zvěřinou, skopovým masem a s mnoha druhy ryb.

Británie je známá díky své vydatné snídani, odpolednímu čaji, potom rovněž i díky rychlému občerstvení a jídlu "do ruky". Kdokoliv Británii navštívil, nemohl se nepovšimnout například smažených ryb s hranolky (Fish and Chips), sendvičů nebo cornwallských pirohů. Ale vezměme to pěkně popořádku...

ostrovní kuchyně

Anglická snídaně
Typická anglická snídaně je, oproti té naší české, bohatší a vydatnější. Skládá se obyčejně z ovesné kaše porridge s mlékem nebo smetanou a cukrem. Pak následuje "slaný" chod s vajíčky. Jeho součástí bývají i párky, grilovaná klobáska, šunka, smažené žampiony, rajčata, fazole a především originální bacon - dle českého překladu slanina.

Pak následuje tradiční toast s máslem a s marmeládou (marmeládou se v Británii myslí pouze pomerančová, vše ostatní musíme správně nazývat džem) nebo s javorovým sirupem, dále palačinky nebo typické anglické přeslazené koláčky. K tomu se pije káva nebo čaj, obvykle s mlékem nebo smetanou.

V anglických rodinách se takováto tradiční snídaně podává pouze o víkendech, kdy je ráno dostatek času na příjemné posnídání. Běžně se totiž v Anglii snídají pouze toasty nebo corn flakes s mlékem nebo jogurtem či toast a oblíbené burákové máslo.

ostrovní kuchyně

Oběd (lunch)
Oproti snídani je oběd poměrně lehký - hlavním jídlem dne je totiž až večeře. Servíruje se mezi 12. až 14. hodinou. K obědu nejčastěji dostaneme toasty, a to buď se sýrem, rybou (nejčastěji tuňákem), kuřecím masem nebo salátem.

  • Sendviče - Byl to Londýn a člověk jménem John Montagu, kdo obohatil evropskou kuchyni o jídlo zvané sendvič. Stalo se to v 18. století, kdy tento čtvrtý hrabě ze Sandwiche nařídil svému sluhovi, aby vložil plátek masa mezi dva chleby, protože chtěl při jídle pokračovat v karetní hře. Dnes jsou sendviče běžnou součástí studené kuchyně v celé Evropě.

    ostrovní kuchyně

  • Fish and chips - Tuto obalovanou smaženou rybu s hranolky můžeme považovat za anglické národní jídlo. Je to bílá ryba, například treska, jež se obalí a osmaží. Podává se s hranolky a octem a je k dostání za přijatelnou cenu téměř všude. Ostrovní kuchyně je vůbec bohatá na různě upravené mořské i sladkovodní ryby, zejména lososy a tresky.

  • Steak and kidney pie neboli hovězí se zapékanými ledvinkami v těstíčku rovněž nemůže chybět na jídelním lístku snad žádné skutečně britské hospody.

    ostrovní kuchyně

  • Sýry jsou zde chuťově velmi rozmanité a právě Britské ostrovy jsou považovány hned po Francii za ráj sýrů. Nejznámější anglické sýry jsou Cheddar (Čedar) a Stilton, se kterými se setkáme na každém kroku.
  • Čaj o páté (teatime)
    Odpolední čaj představuje britskou tradici, denně dodržovanou v domácnostech, čajovnách a grandhotelech. Podává se kolem 16. hodiny a jeho hlavní součástí je samozřejmě čaj, obvykle indický nebo cejlonský, s mlékem a cukrem podle chuti. Můžeme si dát i ovoněný čínský nebo bylinkový čaj s citrónem či bez něj. Nejdříve se však jedí opět jako k obědu malé sendviče, většinou plněné rybí pomazánkou a okurkou. Pro velké milovníky sladkostí potom začíná ráj. Následují totiž koláčky s džemem a smetanou, jak je zvykem hlavně v jihozápadní Anglii, nebo máslem namazané toasty či lívance. Nakonec ještě ovocný koláč nebo piškotová bábovka s džemem, čokoládový větrník či regionální specialita, jako třeba skotské sušenky z lineckého těsta. Konzumují se scones, což je pečivo s hrozinkami, smetanou a jahodovou marmeládou a křehké anglické bisquits.

    Zvláštně chutnají místní moučníky, připravované převážně z "těžkých" těst, která se dlouho vaří ve vodní lázni nebo v páře. Do hmoty se přidávají rozinky, ořechy či kandované ovoce.

  • Pudinky se podávají teplé nebo studené. Známý je především vánoční pudink, který se musí připravit minimálně jeden měsíc před svátky, a jeho součástí je strouhanka, mléko, vejce, mandle a muškátový oříšek. Ke všemu se přidá sherry nebo tmavé pivo a vaří se ve vodní lázni. Před podáváním se polévá koňakem a alkohol se pro větší efekt zapaluje. Další zvláštností z anglických pudinků je například "skvrnitý" pudink s rybízem a rozinkami, švestkový pudink nebo syllabub, což je středověký pokrm z dvojitého krému, bílého vína a citrónové šťávy.
  • ostrovní kuchyně

    Večeře (dinner)
    Večeře neboli dinner je hlavní jídlo dne a podává se mezi 19. a 20. hodinou. Jedná se většinou o teplé jídlo a na noc se tedy Angličané opravdu najedí dosyta. Při tradiční anglické večeři čeká strávníka několik chodů a vzorně upravené stoly se spoustou příborů. "Hostina" začíná předkrmem (starter) - nejčastěji polévkou, následuje hlavní chod (main course) a na závěr nesmí chybět zákusek (dessert).

  • Polévky - Anglická kuchyně má velký výběr polévek a mezi nimi pak převládají polévky zeleninové. Velké oblibě se však těší i polévky krémové, například z rajčat a hub. I zde jsou velké krajové odlišnosti, protože v Irsku jsou charakteristické polévky masové, ve Skotsku pak zase hrachové, rybí a krabí.

    ostrovní kuchyně

  • Maso - Hovězí pečeně se v Británii tradičně jí k nedělnímu obědu. Obvykle vám ji přinesou s pečeným svítkem, opékanými brambory a sezonní zeleninou. Hustá vypečená šťáva podtrhuje chuť masa a oblíbenou přílohou k ní je křenová omáčka. Hovězí maso se zde servíruje velmi často též v podobě rostbífu.

    Typické jsou však pro britskou kuchyni nejrůznější, pro nás poněkud neobvyklé kombinace, např. telecí s rybízem. Ve velké míře je používáno sušené ovoce. Masitým národním pokrmem Irů je řízek, k němuž se přidávají brambory, zelenina a cibule. U Skotů bychom objevili národní jídlo zvané haggis, což jsou skopové vnitřnosti s různým kořením, připravené na loji. Jako přílohu podávají bílou vařenou řepu nebo brambory. Častou součástí jídelníčku je též drůbež a i ta se připravuje v kombinacích se sušeným ovocem. Jako příklad si můžeme uvést jedno z dalších oblíbených národních pokrmů - pečená kachna s medovou omáčkou. Mezi místní speciality je možno počítat tzv. yorkshirský pudink.

  • Sladkosti - Moučné výrobky jsou na naše zvyklosti silně přeslazené. Ze severu Anglie a Skotska například pocházejí palačinky, ale ochutnat můžeme i skotské černé buchty, ovocné koláče, pečivo z lístkového těsta plněné marmeládou a několik druhů chleba.

    ostrovní kuchyně

  • Koláče (Pies) - V případě těchto koláčů anglická kuchyně příliš vynalézavá není. Cokoliv se zde totiž dá zapéct. Stačí to pouze vložit do zapékací misky, pokrýt plátem těsta a máme masové, zeleninové nebo rybí pies. A samozřejmě také jablečné, hruškové, rebarborové atd. Tam místo těsta můžete použít i hodně drobenky.
  • Nápoje
    Oblíbeným pitím Britů jsou alkoholické nápoje, které se smí podávat však pouze osobám starším 18 let. Děti do 16 let do hospody dokonce nesmí ani vstoupit. Britské hospody a hospůdky najdete doslova na každém kroku.

    losos a hranolky

  • Pivo - Obvyklé je, že si můžete vybrat až z osmi druhů čepovaných piv a z několika desítek druhů lahvových či plechovkových piv. Populární je světlé hořké pivo, ale také těžké smetanově hebké černé pivo (Guiness), zvláštní druh slabého piva a světlé hnědé pivo. Zajímavostí britských pubů je to, že jsou bez obsluhy. Pro každé pití si tak jako zákazníci musíme dojít vždy až k baru. Ve větších městech jsou v současnosti velmi často navštěvované vinné a koktejlové bary, které ve večerních hodinách nabízejí tzv. šťastnou hodinku (Happy Hour), kdy jsou nápoje podávány za snížené ceny. Otevírací hodiny pubů i barů se velmi liší, především v centrech měst, ale běžně je otevřeno od 11 do 23 hodin, v neděli od 12 do 22.30 hodin. Zavírací doba se přitom přísně dodržuje, takže po ní již v baru nesmí být ani živáčka.

  • Whisky nebo gin - Populárním pitím Britů je i tvrdý alkohol, kterému kraluje whisky. Oblíbená je skotská, ale i irská whisky. Pokud zrovna nejste milovníky tohoto moku, můžete si objednat například gin. Známou značkou je Beefeater.
  • jm


    cara
    © 2001 - 2004 COOP Centrum družstvo
    Realizace DELEX s.r.o.

    Zákaznický magazín 1/2004

     Starší vydání
    Zákaznický magazín 4/2003 4/2003

    Zákaznický magazín 3/2003 3/2003