www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 1/2004
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Chemické ošetření
citrusových plodů

*Ostrovní kuchyně Velké
Británie

*Recepty naší anglické
tety

*Deštníky v Anglii
*Lunární kalendář Krásné
paní - březen

*Vajíčka nejen
o Velikonocích

*Lunární kalendář Krásné
paní - duben

*Špenát a kopřiva
*Lunární kalendář Krásné
paní - květen

*Blanka Bohdanová: Život
bez hořkosti

*Jaro na zahrádce
*Vyrábíme vodní mlýnek
*Óda na utopence
*Pěstujeme citrusy
*Elixír zdraví
a dlouhověkosti

*Palačinky a omelety
*Jahody
*Pórek
*Horoskopy Ivany Reginy
Sádlové

*Dětský koutek

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Vajíčka nejen o Velikonocích
Vajíčko bylo již od pradávna symbolem plodnosti, úrody, života, vzkříšení, životní síly, návratu jara. Přestože v posledních letech vznikaly mýty o tom, jak je vejce nezdravé, stále patří mezi oblíbenou surovinu nejen naší tradiční české kuchyně. Pro děti ve věku 6 až 12 měsíců jsou dokonce doporučovány minimálně 4 žloutky týdně - jako cenný zdroj železa.

vajíčka

Slepičí vejce obsahují všechny známé vitamíny kromě vitaminu C, a to jak vitaminy rozpustné v tucích, tak i vitaminy rozpustné ve vodě - A, B1, B2, B6, B12, D, E a K. Dále v nich také nalezneme bílkoviny, tuky, minerální látky (vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, síru, chlór) a cenné stopové prvky (měď, mangan, jód, fluor). Vejce rovněž obsahují foláty - látky, které mají schopnost snižovat hladinu homocysteinu (rizikový faktor pro kardiovaskulární choroby) v krvi. Vejce jsou významným zdrojem bílkovin s vysokou biologickou hodnotou. Tyto bílkoviny obsahují všechny nezbytné aminokyseliny a jsou bohaté leucinem. Tuk žloutku obsahuje olejovou a linolovou kyselinu, které příznivě působí na srdce, dále lecitin, posilující nervy, a kefalin. Také proto jsou vejce ideálním posilujícím prostředkem při zvýšených nárocích na psychiku a nervy, např. při zkouškách, pracovních problémech či rodinných sporech.

Vejce bohužel obsahuje vysoké hodnoty cholesterolu. Podle nejnovějších výzkumů však není za vysokou hladinu cholesterolu v krvi ani tak odpovědný obsah cholesterolu v požité stravě jako spíš množství nasycených mastných kyselin.

Základní vaječné úpravy
Syrová vejce jsou vhodná pro hlasivky. Možná si pamatujete, že naše babičky šlehaly žloutky s cukrem a citrónem či s medem a citrónem všem malým zpěvačkám či zpěvákům. Bohužel právě syrová vejce dokáží být vysoce nebezpečná, jelikož v sobě nesou riziko onemocnění salmonelózou. Baktérie, které mají toto onemocnění na svědomí, hynou při teplotě 60°C.

vajíčka

Vejce na hniličku jsou vejce uvařená tak, že bílek je tuhý a žloutek kašovitý. Po vyjmutí z horké vody vejce přelijeme studenou vodou. Takto uvařená vejce můžeme celá přidávat do omáčky smetanové, koprové, křenové, nebo například k dušené zelenině.

Vejce natvrdo vaříme ve vroucí vodě a uvařené je opět ochladíme ve studené vodě a oloupeme. Podáváme je buďto jako samostatný pokrm, nebo jako přílohu k zelenině, luštěninám a bramborovým pokrmům. Jsou základní surovinou vaječných pomazánek a salátů.

Smažená vejce neboli vejce připravená na tuku jsou hůře stravitelná, avšak více zasytí. Naopak vejce naměkko jsou lehce stravitelná. Navíc smažená vejce jsou ještě ochuzená o některé cenné složky.

Plněná vejce
4 vejce, sardelová pasta, olej, rajče, list hlávkového salátu

Uvaříme vejce natvrdo. Oloupeme, rozpůlíme a žloutky opatrně vydlabeme do misky. Promícháme je s trochou oleje a sardelové pasty. Umíchanou směsí plníme bílky. Na talířku zdobíme kouskem rajčete nebo listem salátu.

Zapékaná vejce
5 vajec, 50 g másla, sůl, žemle, celé vejce, trochu mléka, pepř

Vejce uvaříme natvrdo. Rozpůlíme je, žloutky vyjmeme. Máslo utřeme, přidáme prolisované žloutky, v mléce namočenou, prolisovanou žemli a dobře umícháme. Částí hmoty naplníme vydlabané bílky, zbylou rozetřeme na dno vymaštěné ohnivzdorné misky. Na to urovnáme naplněná vejce a ve vyhřáté troubě sedm minut zapékáme.

vajíčka

Rajčatová vejce
4 vejce, 4 lžičky másla, 4 rajčata, 2 stroužky česneku, sůl, pažitka, 4 lžičky kečupu

Vejce uvaříme naměkko. Rajčata spaříme, sloupneme slupku, nakrájíme na tenké plátky, vložíme do misek, posypeme nadrobno nasekaným česnekem, na plátky dáme vařené, oloupané vejce, podle chuti osolíme, posypeme pažitkou, polijeme rozpuštěným máslem a kečupem. Jako přílohu padáváme chéb s máslem.

Vaječné tousty
4 vejce, chlebíčková veka, ředkvičky, 100 g másla, 100 g sýra na strouhání, sůl, zelená petrželka

Veku od předešlého dne nakrájíme na tenké plátky, osolíme, potřeme rozpuštěným tukem a rozšlehanými vejci a sypeme strouhaným sýrem. Pečeme zprudka ve vyhřáté troubě, před podáním sypeme bohatě petrželí nebo rozstrouhanými ředkvičkami.

Vejce s pikantní omáčkou
8 vajec, 1/2 l mléka nebo smetany, 2 žloutky, sůl, 1 lžička hladké mouky, citrónová šťáva, hořčice, 6 lžic oleje, zelená petrželka

Do hrnku dáme mléko nebo smetanu, žloutky, sůl, hladkou mouku a kvedláme ve vodní lázni do zhoustnutí. Do odstavené omáčky přidáme olej, hořčici, citrónovou šťávu a petrželku. Necháme vychladnout a přelijeme ji přes rozpůlená natvrdo uvařená vejce na talířku.
jm

 Vajíčka - rady, tipy a triky
Jak nejlépe vejce skladovat?
Měli bychom je uchovávat v optimální teplotě kolem 10°C, maximálně však do 18°C a neměly by se vystavovat účinkům přímého slunce.

Nejlepší je konzumovat vejce čerstvá, neboť stárnutím ztrácejí své výživové hodnoty.

Jak tedy poznáme čerstvé vejce od pukavců? Jednoduše!
Vejce ponoříme do studené vody, a potopí-li se ke dnu, jsou čerstvá. Starší vejce se staví na špici a stará vejce plavou.

Jak dlouho vaříme vejce?
Chceme-li vejce naměkko - 3 minuty, na hniličku 4 až 4,5 minuty a natvrdo 7 až 10 minut (podle jejich velikosti a hlavně pak podle toho, zda je vkládáme do studené nebo až vařicí vody).

Co dělat, aby nám vejce při vaření nepopraskala?
  • Nesmíme je vařit pod pokličkou.
  • Musíme dát do hrnce pouze tolik vody, aby byla vejce potopená.
  • Po vyndání z lednice je nejprve necháme několik minut přivyknout pokojové teplotě.
  • Můžeme také opatrně propíchnout tlustší konec jehlou a do vody přidat 1 lžíci octa či trochu soli.

Kolik vajec bychom měli maximálně konzumovat?
Optimální množství je 4 ks vajec za 1 týden. Konzumujeme-li vejce v tomto rozumném množství a doplňujeme-li je zeleninou, nejsou pro nás nebezpečná. U lidí se žlučníkovými potížemi mohou však vejce díky vysokému obsahu tuku dráždit játra a žlučník.

Jak využít vajec v kosmetice?
Jistě všichni znáte masky z bílku, které pomáhají proti tvorbě vrásek, nebo zábaly ze žloutků, jež zamezují vypadávání vlasů.

Chybí vám vápník?
Pak vězte, že vaječná skořápka je téměř čistý uhličitan vápenatý, a můžeme ji proto konzumovat jako zdroj vápníku. Ovšem nebudeme ji z vejce okusovat, ale napřed skořápku z obou stran omyjeme v mýdlové vodě a necháme oschnout. Poté skořápku rozmixujeme na prášek. Jedna rovná čajová lžička obsahuje přibližně 1,3 g vápníku.

A jak poznáme kvalitní vejce?
Podle barvy žloutku. Pokud mají slepice dost trávy, jsou žloutky až oranžové.
jm


cara
© 2001 - 2004 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 1/2004

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2003 4/2003

Zákaznický magazín 3/2003 3/2003