www.coop.cz homepage magazínů
Zákaznický magazín
 Číslo 1/2004
*Vybráno z obsahu...
*Úvodník
*Chemické ošetření
citrusových plodů

*Ostrovní kuchyně Velké
Británie

*Recepty naší anglické
tety

*Deštníky v Anglii
*Lunární kalendář Krásné
paní - březen

*Vajíčka nejen
o Velikonocích

*Lunární kalendář Krásné
paní - duben

*Špenát a kopřiva
*Lunární kalendář Krásné
paní - květen

*Blanka Bohdanová: Život
bez hořkosti

*Jaro na zahrádce
*Vyrábíme vodní mlýnek
*Óda na utopence
*Pěstujeme citrusy
*Elixír zdraví
a dlouhověkosti

*Palačinky a omelety
*Jahody
*Pórek
*Horoskopy Ivany Reginy
Sádlové

*Dětský koutek

*Základní informace

 Archivy Zákaznického
 magazínu
*Potraviny
*Stavebniny

 Óda na utopence
Italové mají špagety, Rusové boršč, Slováci halušky a Češi nejen knedlo - zelo - vepř, ale i pokrm, jehož název sice vzbuzuje podezření, ale ti, kteří ho okusili, dávají skalním vyznavačům za pravdu: Utopenci jsou božská mana!

utopenci

Však je na sklenici, ve které těch pět - sedm dní čekají na svůj okamžik dozrání, krásný pohled: úhledně nakrájené vuřty, kolečka cibule a ta vůně octového láku s kořením!

Tato kulinářská specialita je vrcholem každé pivní sešlosti, má své festivaly a soutěže, kde se tvůrci přímo předhánějí v ingrediencích, které mezi uzeninu vloží. Nejen vuřty pak bývají skládány do sklenic, jež posuzují oči a jazyk porotců. Nabízeny jsou i párky (prý se snadněji utopí), ba i gothajský salám. Někteří gurmáni přidávají hořčici a olej, jiní zas papriku s mletým pepřem, nebo kečup a worchestrovou omáčku. Dokonce prý se kdesi kdysi tato krmě zabarvila dožluta a to nebyla závada, ale účel - nálev obsahoval kari!

Najdou se i tací, kteří nedají dopustit na přídavek nadrobno nakrájeného zelí a červené kapie. Jedni základní materiál krájejí podél, jiní příčně, další do něj ještě láskyplně tvoří zářezy. Největší obdiv pak podle očitých svědků vzbudily vuřty namazané na nakrojené ploše feferonkovou pastou a naplněné cibulí. Tvůrce této speciality tvrdí, že jeho dílo podporuje nejen chuť na pivo, ale i po pivu je ideální na léčbu kocoviny - s tím, že utopence v nálevu (jehož složení to dá rozum přísně tají) nechává proležet i devět dní.

Zlí jazykové tvrdí, že ti nejlepší, nejlahodnější utopenci vzešli z rukou mužů - ať se něžnější pohlaví snaží sebevíc, něco tomu chybí. No zřejmě přece jen přesně neví, co jazyk pivaře potřebuje...

utopenci

A víte, že se nad touto lahůdkou lahůdek stahovaly těžké, ba přímo bouřkové mraky? V hospůdkách od šumavského Špičáku po beskydské Pustevny šla jedna vyděšená řeč, že nám zlá Evropská unie tuto dobrotu zakáže, protože není v souladu s unionistickými hygienickými předpisy pro potraviny!

Nebojte se, i po letošním prvním máji můžete svou oblíbenou pochoutku přikusovat k pivu a rozjímat přitom nad starými a novými časy. Evropská unie nikdy o zachování utopenců v Čechách nejednala, a také se neočekává, že by ještě tato otázka rozbouřila už tak dost rozčeřenou hladinu vášní.

utopenci

A považte, tento zázrak má dokonce svého vynálezce. Je jím údajně hospodský a mlynář Šamánek z Berounska. Ten prý začal už před sto lety vuřty konzervovat do kyselého nálevu. A nezůstal u toho, časem přidal i cibuli a další přísady. Není divu, že se jeho hospoda stala vyhlášenou. Jenže přesto, že by si za svůj počin zasloužil svatozář, skončil špatně - utopil se snad při opravě mlýnského kola. Češi jsou mistři černého humoru, a tak začali jeho specialitě říkat "utopenec".

No, to nám určitě chuť nezkazí. A dokonce nám může být úplně vuřt, že někteří odborníci na zdravou výživu dští na utopence síru ... a pak si na něm v klidu pěkně pochutnají!

koř


cara
© 2001 - 2004 COOP Centrum družstvo
Realizace DELEX s.r.o.

Zákaznický magazín 1/2004

 Starší vydání
Zákaznický magazín 4/2003 4/2003

Zákaznický magazín 3/2003 3/2003